Rośliny

W rolnictwie ekologicznym powstrzymujemy się od używania czegokolwiek, co jest szkodliwe dla ludzi, przyrody lub gleby. Życie roślin i zwierząt na naszych polach i łąkach, to podstawa wysokiej jakości plonów. W uprawie ekologicznej nie stosujemy chemicznych, syntetycznych oprysków. Szkodniki rozprzestrzeniają się z trudem tylko wtedy, gdy w przyrodzie panuje równowaga.

Uprawa warzyw BIO

Uprawa warzyw BIO

 
Przy uprawie ekologicznej marchwi HiPP najważniejsza jest zdrowa gleba. Specjalnie wyselekcjonowane przez ekspertów HiPP nasiona są idealnie dostosowane do danej gleby i nie są poddawane obróbce chemicznej ani modyfikowane genetycznie. Ekologiczna marchew jest uprawiana na polach HiPP tylko co 6-7 lat, ponieważ jest to jedyny sposób na utrzymanie zdrowej gleby i roślin. W międzyczasie uprawiamy na niej zboża, ziemniaki lub koniczynę. Chwasty usuwane są w sposób tradycyjny, np. ręcznie. W ten sposób wnosimy istotny wkład w ochronę naszego środowiska.
Zanim nasza ręcznie zbierana marchew zostanie dopuszczona do certyfikacji "HiPP Organic Carrots", przeprowadzamy bezkompromisowe kontrole w naszym własnym laboratorium pod kątem ponad 1.200 możliwych pozostałości. To znacznie więcej niż wymaga tego prawo. Nasza własna odmiana HiPP 'Dulcis' jest szczególnie łagodna i dlatego idealnie odpowiada wrażliwym podniebieniom niemowląt.
Zobacz więcej informacji o naszych uprawach marchwi

 

Ekologiczna uprawa zbóż

 
Ekologiczne zboża HiPP np.: pszenica, proso czy ryż – są uprawiane w szczególny sposób. Dbamy nie tylko o zdrową glebę , zwracamy także uwagę na kierunek wiatru. Nasiona są ściśle kontrolowane. Stosujemy odporne odmiany, które nie wymagają stosowania środków chemicznych.
Stosujemy płodozmian. Dzięki temu nie używamy nawozów sztucznych. Chwasty pielimy w sposób tradycyjny np. ręcznie. Pola, gdzie rosną zboża są obsadzone ziołami i trawami – stanowią one naturalna barierę przeciwko szkodnikom. Ziarno jest zbierane w okresie pełnej dojrzałości. Bezkompromisowe kontrole gwarantują najwyższą jakość naszych surowców.

Ekologiczna uprawa owoców i bananów

Ekologiczna uprawa owoców i bananów

 
HiPP wybiera szczególnie łagodne i mało kwaśne odmiany owoców. Szlachetne ekologiczne gruszki, z których wytwarzamy nasze soki pochodzą między innymi z sadów łąkowych, z bardzo starych, rzadkich odmian. W przeciwieństwie do upraw konwencjonalnych, rolnicy ekologiczni HiPP nie stosują żadnych pestycydów ani chemicznych środków ochrony roślin. W ten sposób chronimy naturalne środowisko życia ludzi, roślin i zwierząt oraz zachowujemy bioróżnorodność.
 
Ekologiczne banany – nasz wyjatkowy projekt na Kostaryce
 
Na czym on polega? Ekologiczne bananowce rosną w środku wysokogórskiej dżungli w mieszanych kulturach, a nie jak w tradycyjnych uprawach - na plantacjach. Są sadzone w dużych odstępach od siebie. W ten sposób minimalizujemy rozprzestrzenianie się grzybów i szkodników, ponieważ pracujemy konsekwentnie bez użycia środków chemicznych. Ponad 1.000 drobnych rolników otrzymuje uczciwe ceny i gwarancję skupu. HiPP przejmuje w ten sposób odpowiedzialność społeczną i ekonomiczną. Ta uczciwa uprawa w harmonii z naturą pozwala zachować siedliska i bioróżnorodność dżungli.
Zobacz film o ekologicznej uprawie bananów

 

Sady

 
Sady mają duże znaczenie dla różnorodności biologicznej. Obecnie pozostało już tylko kilka milionów drzew. Sady a właściwie łąki sadownicze należą zatem do najbardziej zagrożonych biotopów w Europie i znajdują się obecnie na czerwonej liście.
 
Stanowią one idealne siedlisko dla ptaków, myszy, jeży, mchów, porostów, chrząszczy i zagrożonych gatunków owadów, a także satnowią dobre źródło pożywienia dla motyli, pszczół, trzmieli i innych owadów.
 
W europejskich sadach można znaleźć ponad 5 000 gatunków zwierząt i roślin oraz ponad 3 000 odmian owoców.

Czy wiesz, że..

Nie stosujemy syntetycznych środków ochrony roślin. Nasze ekologiczne warzywa rosną w sposób naturalny.

Czy wiesz, że..

Nasze banany dojrzewają na miejscu, w Kostaryce, są tam przetwarzane a następnie dostarczane do Europy. Dlatego są tak smaczne.

Czy wiesz, że..

HiPP stosuje przede wszystkim takie odmiany ziemniaków, które po ugotowaniu mają zwartą konsystencję. Podczas zbiorów zwracamy uwagę na odpowiednią zawartość suchej masy w bulwach oraz na odpowiednią grubość skórki. Tylko ziemniaki o dostatecznie grubej skórce są naturalnie dojrzałe.

Czy wiesz, że..

Ryż, który znajdziesz w słoiczkach HiPP jest głównie uprawiany w europejskich krajach takich jak Włochy, Francja, Hiszpania i Węgry.

Czy wiesz, że..

Istnieje tysiąc odmian pomidorów. Do produktów HiPP używane są różne odmiany i rodzaje – i podłużne, i te bardziej okrągłe. Są przetwarzane bezpośrednio w kraju pochodzenia, dzięki czemu możliwe jest zachowanie ich typowego smaku.

Czy wiesz, że..

Na świecie istnieje około 1.400 odmian mango. W naszych produktach stosujemy przeważnie trzy wybrane: Alphonso, Magdalena River i Kesar. Owoce przetwarzane są już w kraju pochodzenia.

Ekosystemy

Ekosystemy

W celu tworzenia nowych ekosystemów sadzone są lasy, drzewa, żywopłoty (przeznaczone dla zagrożonych wyginięciem gąsiorków), używane są również rozdrobnione kawałki korzeni. Na obrzeżach pól oraz łąkach sadzone są pasy kwiatów, jak również żywopłoty typu Benjes.

Sady
Sady
Sady

Zakładanie sadów i łąk kwietnych

Wspiera różnorodność biologiczną

Zakładanie sadów i łąk kwietnych

Stanowi idealne siedlisko dla ptaków i zagrożonych gatunków owadów

Zakładanie sadów i łąk kwietnych

Jest źródłem pożywienia dla motyli, pszczół i innych owadów

Łąki kwietne
Łąki kwietne
Łąki kwietne

Co daje nam las?

Co daje nam las?

 
Las, który jest utrzymywany w zdrowiu, oferuje lepsze siedlisko dla rodzimych roślin i zwierząt, zapewnia ochronę przed erozją i osuwiskami, filtruje zanieczyszczenia z powietrza i przechowuje węgiel.
Dlatego gospodarujemy 100 hektarami lasów i pastwisk leśnych w Polsce, wszystko zgodnie z zasadą leśnictwa zbliżonego do naturalnego.
Czy wiesz, że hodowana przez nas rasa krów - Angus wywodzi się od zwierząt leśnych? Do dziś jest to mocno zakorzenione w ich naturze. Dlatego nasze krowy wyjątkowo chętnie przebywają na obszarach leśnych.
 

Zachowanie różnorodności i dbałość przyrodę to dla nas priorytet - w trosce o przyszłość naszych dzieci

Certyfikaty

Certyfikaty

Utrzymujemy lasy zgodnie z certyfikatami PEFC i FSC, z drzewostanem dopasowanym do lokalnego środowiska. Drzewa liściaste powinny zajmować do 50% lasu.

Martwe drewno

Martwe drewno

Na każdy hektar co najmniej dziesięć metrów sześciennych powinno zajmować martwe drewno, najlepiej stojące w pozycji pionowej, optymalnej do tworzenia siedlisk dla zwierząt

Mikrosiedliska

Mikrosiedliska

Lasy są domem owadów, zapewniają im mikrosiedliska, np. kopce dla jelonków rogaczów.

Wypas dla zwierząt

Wypas dla zwierząt

Lasy są elementem biorożnorodności i stanowią jednocześnie teren do wypasu zwierząt.

Troska i dbałość o glebę, klimat, rośliny i zwierzęta gwarantuje najwyższą jakość BIO naszych produktów.