Najwyższa jakość BIO
W garści zdrowej gleby żyje 6,5 miliona organizmów, które mają wpływ na jej zdrowie i żyzność. W rolnictwie ekologicznym nie używamy niczego, co jest szkodliwe dla ludzi, przyrody lub gleby. Bogactwo flory i fauny glebowej, czyli życie roślin i zwierząt na naszych polach i łąkach, to podstawa wysokiej jakości plonów.
Rośliny
Rośliny
Na jakość i żyzność gleby wpływa wiele czynników. Bardzo ważną funkcję w glebie pełni próchnica, która przechowuje składniki odżywcze i zawiera mikroorganizmy. Oprócz niej w ziemi znajdują się pożyteczne bakterie, drożdże i pleśnie, niezbędne dla procesów biologicznych oraz grzyby magazynujące składniki odżywcze.
Zwierzęta
Glebę i jej powierzchnię zamieszkuje wiele organizmów żywych. Są to m. in.: krety, które spulchniają glebę. Podobną rolę pełnią dżdżownice, które drążąc głębokie tunele urzyźniają glebę oraz poprawiają jej nawodnienie. Ślimaki i mrówki wspomagają proces tworzenia próchnicy, poprzez wydalanie martwych roślin i zwierząt.
Nasi mali pomocnicy
Mrówka
Mrówka
Te pracowite owady zapewniają roślinom składniki odżywcze dzięki temu, że rozkładają materię organiczną, która trafia do gleby.
Ślimak
Ślimak
Przyczynia się do tworzenia próchnicy. Żywi się martwymi szczątkami roślin i zwierząt, które następnie wydala, użyźniając glebę.
Dżdżownica
Dżdżownica
Produkuje ona do 80 kg biohumusu na metr kwadratowy gleby na rok. Poprzez drążenie korytarzy w glebie poprawia jej stabilność, napowietrzenie i nawodnienie.
Kret
Kret
Poprzez kopanie intensywnie miesza glebę. Odstrasza nornice, żywi się larwami szkodników i ślimakami. Jest gatunkiem częściowo chronionym.
Próchnica a organizmy żywe
Podczas gdy flora i fauna glebowa reprezentują żywy składnik gleby organicznej, składnik nieożywiony nazywa się próchnicą glebową.Oba składniki silnie oddziałują względem siebie. Często mówi się też, że próchnica odżywia organizmy glebowe. Te z kolei swoją aktywnością kształtują strukturę gruzełkowatą gleby, świetnie wchłaniającą wodę i substancje odżywcze. Utrzymanie właściwej proporcji pomiędzy stabilną i odżywczą próchnicą a biomasą jest kluczowym czynnikiem wpływającym na żyzność gleby.
Od czego zależy jakość gleby?
Na wysoką jakość gleby ma wpływ wiele czynników, które wzajemnie na siebie oddziałują.
Należą do nich naturalne czynniki, na które nie mamy wpływu lub tylko w ograniczonym zakresie, są to: opady atmosferyczne, temperatura, pH, typ gleby oraz bilans wodny. Czynniki, na które mamy wpływ poprzez zrównoważone rolnictwo to: uprawa ziemi, stosowanie płodozmianu i nawozów oraz typ użytkowania gleby.
Wysoka jakość gleby wpływa pozytywnie na przebieg fotosyntezy. Liście roślin pochłaniają atmosferyczny CO2 podczas fotosyntezy i przechowują go w postaci węgla.
Poprzez korzenie rośliny oraz w wyniku organicznych procesów rozkładu (gnijące liście, pozostałości pożniwne) węgiel może być następnie wiązany w części próchnicznej gleby. W tym procesie głównie uczestniczą mikroorganizmy. Większość węgla organicznego jest wiązana w próchnicy.